Lapin Lihamauste

7.00  7.00 

Yrttimausteseos, 15 g

Tuote ei vielä nettikaupassa, saatavilla jälleenmyyjiltä tai suoraan meiltä.

Osasto:

Lapin Lihamauste

Lapin Lihamausteella kruunaat niin liharuoat kuin salaatit. Mausteessa on mm. persiljaa, lipstikkaa, timjamia ja kynteliä – kaikki yöauringon alla kasvaneita ja muhkeat aromit saaneita.

Timjami

Monen timjamilajikkeen siemenet saapuivat Suomeen 1700-luvulla turkulaisen luonnontutkijan Pietari Kalmin Amerikan-matkan tuliaisina. Hän opiskeli Upsalan yliopistossa Carl von Linnén oppilaana. von Linné käytti Kalmin matkalta keräämiä kasvikokoelmia tutkimuksissaan. Uutuuskasveja yritettiin juurruttaa Pohjoismaihin vaatimattomin tuloksin. Suomalaiset omaksuivat timjamin lähinnä lempivihanneksensa makkaran mausteeksi.

Basilika

Basilika on kotoisin Aasiasta ja Afrikasta. Eurooppaan basilika saapui todennäköisesti Aleksanteri Suuren joukkojen matkassa 300-luvulla eKr. Antiikin roomalaisille basilika oli pyhä kasvi. Sen voima saattoi heiketä, jos kasvia ei kohdella kunnioittavasti. Poimintaan kehitettiinkin erityinen työkalu, jolla poimiminen onnistui häpäisemättä kasvin pyhyyttä. Basilikan nimi tulee kreikankielisestä sanasta basileus, kuningas.

Nokkonen

Nokkonen on ollut myös tärkeä kuitukasvi. Siitä saatiin hienoa kangasta, johon vain säätyläisillä oli varaa. Nokkonen oli paljon pehmeämpää kuin pellava, ja siitä tehtiinkin ylellisiä alusvaatteita.